Νευρική Βουλιμία, η πιο αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής
1669
post-template-default,single,single-post,postid-1669,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-template-full-width,elementor-kit-8,elementor-page-1584
Νευρική Βουλιμία

Νευρική Βουλιμία, η πιο αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής

Η Ψυχογενής ή αλλιώς Νευρική Βουλιμία είναι μια ψυχική διαταραχή που συγκαταλέγεται επίσημα στις Διατροφικές Διαταραχές από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια και αντισταθμιστικές συμπεριφορές με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους και πιο συχνά εμφανίζεται στις γυναίκες. αν και μπορεί να επηρεάσει όλα τα φύλα.

Η μέση ηλικία εμφάνισης της Νευρικής Βουλιμίας είναι τα 12,5 έτη. Οι συνέπειες της μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές για την ανθρώπινη υγεία και να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο.

Κριτήρια διάγνωσης της Νευρικής Βουλιμίας

Σύμφωνα την Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων, το κριτήριο διάγνωσης είναι η ύπαρξη υπερφαγικών επεισοδίων και ακατάλληλων αντισταθμιστικών συμπεριφορών.

Η συχνότητά τους για να υπάρξει η διάγνωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για 3 συνεχόμενους μήνες.

Τι ακριβώς κάνει ένα άτομο με Νευρική Βουλιμία

Κατά τη διάρκεια των υπερφαγικών επεισοδίων, το Βουλιμικό άτομο καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι μπορεί να καταναλώσει τυπικά ένα άτομο στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό των υπερφαγικών επεισοδίων είναι η απώλεια ελέγχου που αισθάνεται το άτομο στην κατανάλωση φαγητού. Οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές μετά από ένα υπερφαγικό επεισόδιο έχουν ως σκοπό τον έλεγχο της αύξησης βάρους και μπορεί να είναι:

  • Πρόκληση εμέτου
  • Χρήση καθαρτικών ή διουρητικών
  • Υπερβολική σωματική άσκηση (υπερ- γυμναστική)
  • Παρατεταμένη νηστεία (ή πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων)

Τι προκαλεί την Νευρική Βουλιμία

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτιολογία πίσω από το τι προκαλεί την Βουλιμία αλλά και γενικότερα από την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συνδέονται με την ασθένεια.

  • Ύπαρξη ατόμου στην οικογένεια με ιστορικό Διατροφικών Διαταραχών, κατάθλιψης, κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών
  • Έντονη κριτική και πίεση για τις διατροφικές συνήθειες, το σχήμα και το βάρος του σώματός
  • Υπερβολική ανησυχία για το αν είναι κάποιος αδύνατος
  • Υψηλο άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Βίωμα αγχωτικού γεγονότος ή τραύματος (όπως θάνατος, κακοποίηση κτλ)

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την Νευρική Βουλιμία σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο

Το αίσθημα της ντροπής και της ενοχής οδηγούν ένα βουλιμικό άτομο να κρύβει καλά τα συμπτώματά και αυτό που βιώνει. Για την ακρίβεια, η Νευρική Βουλιμία μπορεί για χρόνια να περνά απαρατήρητη από το οικογενειακό περιβάλλον.

Σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν μια βουλιμική συμπεριφορά σε ένα κοντινό μας πρόσωπο είναι η γρήγορη κατανάλωση φαγητού, οι επισκέψεις στην τουαλέτα μετά τα γεύματα και η υπερβολική γυμναστική.

Αν έχετε ένα άτομο στο περιβάλλον σας με βουλιμία, είναι σημαντικό να δείξετε κατανόηση και να παροτρύνετε να ζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια. Αν υποφέρετε οι ίδιοι από Νευρική Βουλιμία θα ήταν βοηθητικό να μοιραστείτε αυτό που βιώνετε με ένα άτομο που νιώθετε εμπιστοσύνη και ασφάλεια και να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο Διατροφολόγο.

Συνέπειες της βουλιμίας στην ανθρώπινη υγεία

Η Βουλιμία είναι μια Διατροφική Διαταραχή, η οποία δεν έχει υψηλά ποσοστά θνητότητας σε αντίθεση με την Νευρική Ανορεξία. Ωστόσο, μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία και κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα.

Οι έμετοι και η χρήση καθαρτικών λειτουργούν βλαπτικά στο στομάχι, το έντερο αλλά και τα δόντια. Η διάβρωση των δοντιών, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσκοιλιότητα είναι επιπτώσεις που συχνά βιώνουν άτομα με Νευρική Βουλιμία.

Πώς θεραπεύεται η Νευρική Βουλιμία

Για την αντιμετώπιση Βουλιμίας, είναι απαραίτητο να αναζητηθεί βοήθεια από έναν ειδικά εκπαιδευμένο Διατροφολόγο.

Πολλές φορές, είναι απαραίτητο να εμπλακεί στην θεραπεία και Ψυχολόγος εξειδικευμένος στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι η μέθοδος που έχει μελετηθεί εκτενώς και προτείνεται σε περιπτώσεις Βουλιμίας.

Ουσιαστικά, ο ασθενής μαθαίνει να διαχειρίζεται σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική πρόσληψη και εκπαιδεύεται σε ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο που βασίζεται στη θρέψη του οργανισμού.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της θεραπείας, το άτομο αποκτά υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα του.

Επιστημονική υποστήριξη στην αντιμετώπιση της βουλιμίας

Βρίσκεσαι μέσα στο φαύλο κύκλο της βουλιμίας ή γνωρίζεις κάποιο άτομο που βιώνει μια παρόμοια κατάσταση; Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω!

Είμαι Διατροφολόγος Διαιτολόγος στο Νέο Ψυχικό και πιστοποιημένη Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές. Διαθέτω τις γνώσεις και την εμπειρία να σε καθοδηγήσω ώστε να τεθούν οι βάσεις της θεραπείας σε συνεργασία και με εξειδικευμένους ψυχολόγους.

Μπορώ να σε εξυπηρετήσω με δια ζώσης συνεδρίες ή διαδικτυακά και είμαι στην διάθεση σου για επικοινωνία με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε εξυπηρετεί:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nutri-me

Σχετικά άρθρα

αδηφαγική διαταραχή

Αδηφαγική διαταραχή και θεραπεία

H Αδηφαγική διαταραχή ή αλλιώς διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας είναι μια ψυχική διαταραχή πρόσληψης τροφής επισήμως αναγνωρισμένη από το 2013. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυξημένης κατανάλωσης φαγητού με

Περισσότερα »
ozempic

Ozempic και αδυνάτισμα

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που σε συνδυασμό με την διατροφή και την άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

Περισσότερα »
Νευρική Βουλιμία

Νευρική Βουλιμία, η πιο αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής

Η Ψυχογενής ή αλλιώς Νευρική Βουλιμία είναι μια ψυχική διαταραχή που συγκαταλέγεται επίσημα στις Διατροφικές Διαταραχές από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια και

Περισσότερα »
Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές και θεραπεία

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι ψυχικές παθήσεις στις οποίες το φαγητό χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου των συναισθημάτων ή άλλων καταστάσεων.

Ανάλογα την μορφή τους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία και η θεραπεία τους προϋποθέτει ειδικά εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Υγείας.

Περισσότερα »