Οδηγός διατροφής για multitasking γυναίκες - Nutri Me - Νέο Ψυχικό
507
post-template-default,single,single-post,postid-507,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-30.3.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-template-full-width,elementor-kit-8,elementor-page elementor-page-507,elementor-page-1584
γυναίκα διατροφή

Οδηγός διατροφής για multitasking γυναίκες

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας κινούνται τόσο γρήγορα και πολλές φορές η μια ημέρα διαδέχεται την άλλη χωρίς να αντιληφθούμε πως έγινε. Πρόσφατα, συζητούσα με μια πολύ καλή μου φίλη, που πριν λίγους μήνες απέκτησε μωρό, σχετικά με την καθημερινότητα και πόσο δύσκολο είναι να φροντίσει τον εαυτό της μέσα στις τόσες υποχρεώσεις, το μωρό, τη δουλειά, το σπίτι, τους φίλους κτλ. Χαρακτηριστικά μου είπε: «Το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι μες στην ημέρα είναι το να φάω σωστά!»

Αν αυτό δεν σου ακούγεται γνώριμο, ίσως να ταυτιστείς με κάποια από τις παρακάτω φράσεις! «Πολλές φορές περνάει η ημέρα και δεν έχω φάει τίποτα!», «Πάντα μαγειρεύω για τα παιδιά, τους φτιάχνω σαλάτα, τους κόβω τα φρούτα τους αλλά εγώ δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ με τη διατροφή μου!», «Όλη την ημέρα τρέχω και δεν προλαβαίνω να φάω».

Κάπου ανάμεσα στις πολλές ώρες δουλειάς, στις υποχρεώσεις του σπιτιού και στη φροντίδα των παιδιών μπορεί να χαθεί η φροντίδα της δικής μας διατροφής. 

Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε τη διατροφή μας;

Αρχικά, πάμε να δούμε τι σημαίνει διατροφή! Στην ουσία είναι ο τρόπος που θρέφουμε το σώμα μας καθημερινά! Πώς θα έχουμε ενέργεια για να κάνουμε τις δουλειές μας κάθε μέρα αν δεν δίνουμε τροφή στους μύες μας; Πώς θα λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλός μας, δηλαδή θα έχουμε καλή συγκέντρωση, διαύγεια, μνήμη αν του λείπουν πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα; Πώς θα έχουμε καλή διάθεση και ψυχολογία αν αφήνουμε νηστικό τον οργανισμό μας όλη μέρα; Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να «ταΐσουμε» το σώμα μας έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας συνολικά και μερικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να μας επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό! Μάλιστα, σε ότι αφορά τα παιδιά έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες που αναπτύσσουν βασίζονται κατά κύριο λόγο στη μίμηση. Συνεπώς, αν σκεφτούμε ότι μας βλέπουν να μην τρώμε, να μην κάνουμε υγιεινές επιλογές πώς θα αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό τους;

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Θυμόμαστε να καταναλώνουμε τα γεύματά μας

Δεν έχει μεγάλη σημασία αν θα είναι 3,4 ή 5 γεύματα και σνακ μες στην ημέρα, αυτό έχει να κάνει καθαρά με τι ταιριάζει στην καθεμία από εμάς. Όμως, είδαμε ότι τροφή = ενέργεια! Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να έχουμε και τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας.

Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα

Υπάρχουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο αλλά δεν μας προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Συχνά, επικεντρωνόμαστε στις θερμίδες, στα λιπίδια και τους υδατάνθρακες ενός τρόφιμου και ξεχνάμε εντελώς πόσες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και τόσα άλλα ωφέλιμα συστατικά λαμβάνουμε από αυτό. Είναι απαραίτητα για να λειτουργούν σωστά όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός, το ανοσοποιητικό, ο εγκέφαλος και πολλά άλλα.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Προγραμματίζουμε έξυπνα

Η προετοιμασία είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας! Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν σε σχέση με τη διατροφή μας; Προγραμματίζουμε τα γεύματα της επόμενης ημέρας, φτιάχνοντας ταπεράκια με τα κυρίως και τα σνακ που θα πάρουμε μαζί μας. Επίσης, βοηθητικό είναι να φτιάχνουμε στην αρχή κάθε εβδομάδας ένα πλάνο με τα κυρίως γεύματα της κάθε ημέρας. Έτσι, θα έχουμε ένα καλύτερο έλεγχο των γευμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.  Τέλος, εξαιρετικά βοηθητικό είναι να προγραμματίζουμε τη λίστα με τα ψώνια του supermarket. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε τις κατάλληλες υγιεινές επιλογές πάντα διαθέσιμες στο ντουλάπι του σπιτιού μας!

Κάνουμε σωστές επιλογές στο φαγητό απέξω

Όσο καλός και να είναι ο προγραμματισμός των γευμάτων μας, μπορεί να τύχει κάποια ημέρα να μην προλάβουμε να μαγειρέψουμε και να πάρουμε το ταπεράκι μας στη δουλειά! Ευτυχώς πια υπάρχουν τόσο πολλές διαθέσιμες υγιεινές επιλογές! Ενδιαφέρουσες και θρεπτικές επιλογές είναι οι οσπριοσαλάτες, τα energy bowls (πχ με κινόα, πλιγούρι, αβοκάντο κτλ), αλλά ακόμη και τα λαδερά φαγητά αν έχουμε κάποιο διαθέσιμο μαγειρείο κοντά μας. Bonus tip: Σε περίπτωση που επιλέξουμε σαλάτα, χρειάζεται μια προσοχή στη σος, καθώς συχνά είναι υψηλές σε θερμίδες. Μπορείτε να ζητήσετε τη σος χωριστά και να προσθέσετε όση χρειάζεστε.

Έχουμε πάντα στην τσάντα μας τα απαραίτητα

Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τον εαυτό μας και να του δώσουμε έτοιμη τη λύση όταν τη χρειαστεί. Έξυπνη ιδέα είναι να έχουμε πάντα στη τσάντα μας ένα κουτάκι με ξηρούς καρπούς, 3-4 αποξηραμένα φρούτα ή κάποια μπάρα δημητριακών και ξηρών καρπών. Με αυτό τον τρόπο έχουμε άμεσα διαθέσιμα θρεπτικά σνακ για όποια «ώρα ανάγκης».

Φυσικά και μπορεί να μην τα πετυχαίνουμε όλα με την πρώτη. Φυσικά και μπορεί να μην τα κάνουμε όλα τέλεια πάντοτε. Φυσικά και είναι φυσιολογικό να ζητάμε βοήθεια, από το/τη σύντροφο μας, από τους φίλους, από έναν διαιτολόγο αν χρειαζόμαστε βοήθεια με τη διατροφή μας! Θυμηθείτε ότι το φαγητό και η θρέψη είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Αν κατανοήσουμε αυτή την σκέψη και γίνει το επίκεντρό μας τότε ο χρόνος που θα μας αφιερώσουμε για να μας δώσουμε τροφή δε θα φαντάζει πια σπατάλη!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nutri-me

Σχετικά άρθρα

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές και θεραπεία

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι ψυχικές παθήσεις στις οποίες το φαγητό χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου των συναισθημάτων ή άλλων καταστάσεων.

Ανάλογα την μορφή τους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία και η θεραπεία τους προϋποθέτει ειδικά εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Υγείας.

Περισσότερα »