Πώς θα οργανώσεις τη διατροφή σου; - Nutri Me - Νέο Ψυχικό
705
post-template-default,single,single-post,postid-705,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qi-blocks-1.3.4,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-overridden-elementors-fonts,qode-smooth-scroll-enabled,qode-theme-ver-30.8.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-template-full-width,elementor-kit-8,elementor-page elementor-page-705,elementor-page-1584
διατροφή μετά τις διακοπές

Πώς θα οργανώσεις τη διατροφή σου;

Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά αποτελεί ένα μήνα που θέτουμε νέους στόχους, κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας και φτιάχνουμε το πρόγραμμα της «νέας χρονιάς». Είναι κάπως σαν μια «δεύτερη Πρωτοχρονιά» μες στο έτος. Επιστρέφοντας από τις διακοπές του καλοκαιριού, όπου πολλοί από μας έχουμε φάει και λίγο παραπάνω (και είναι λογικό!), η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών αποτελεί έναν συχνό στόχο που σημειώνουμε στη λίστα μας. Ενδεχομένως, η απώλεια βάρους να αποτελεί ένα δεύτερο συμπληρωματικό στόχο μας. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς θα πετύχουμε το στόχο μας και θα βάλουμε σε τάξη την καθημερινή μας διατροφή!

Πώς θα καταφέρουμε να οργανώσουμε τη διατροφή μας;

Η αλήθεια είναι πώς μαγικές λύσεις και μυστικά δεν υπάρχουν. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αλλαγή δεν έρχεται από τη μια ημέρα στην άλλη αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή! Ένας εύκολος μνημονικός κανόνας είναι ο κανόνας των 4 Π, Προγραμματισμός, Ποσότητα, Ποιότητα και Ποικιλία. Τα 4 Π αποτελούν βασικούς πυλώνες των διατροφικών συνηθειών μας και θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε την καθημερινή διατροφή μας.

1. Προγραμματισμός

Αν διατροφικά η καθημερινότητά σου είναι χαοτική, δηλαδή φτάνει το τέλος της ημέρας και δεν θυμάσαι τι έχεις καταναλώσει όλη την ημέρα, είναι πολύ βοηθητικό να φτιάξεις μια δομή στα γεύματά σου. Ξεκίνα από τα 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και εμπλούτισε με ενδιάμεσα σνακ αν το χρειάζεσαι. Είναι ένας τρόπος να οριοθετήσεις το 24ωρό σου και να περιορίσεις το τσιμπολόγημα μες στην ημέρα. Επιπλέον, χρήσιμο είναι να κάνεις έναν προγραμματισμό των βασικών γευμάτων της εβδομάδας πχ το Σαββατοκύριακο. Με αυτό τον τρόπο θα προγραμματίζεις καλύτερα τα ψώνια στο super market και θα έχεις μια λιγότερη έννοια μες στην εβδομάδα για το «Τι να μαγειρέψω αύριο;»!

Extra tip: Πέρα από το σκεφτείς στο μυαλό σου πρόγραμμα, έξτρα βοηθητικό είναι να το καταγράψεις κιόλας! Φτιάξε το menu της εβδομάδας και κόλλα το στο ψυγείο!

2. Ποσότητα

Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε μες στην ημέρα. Γι’ αυτό το λόγο είναι ο πυλώνας που έχει την πιο άμεση σύνδεση με την απώλεια ή την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Σε περίπτωση που ο στόχος σου είναι και η απώλεια σωματικού βάρους τότε θα χρειαστεί να περιορίσεις την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνεις. Χρειάζονται υπερβολές και ακραίες στερήσεις; Όχι, σε καμία περίπτωση! Ενδεχομένως, λίγο μικρότερες μερίδες, λίγη προσοχή στα υγρά τρόφιμα που μας δίνουν θερμίδες χωρίς να μας χορταίνουν ιδιαίτερα και ένα πιο ελαφρύ βραδινό είναι μερικές από τις ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, αν χρειάζεσαι βοήθεια και καθοδήγηση καλό θα είναι να απευθυνθείς σε ένα διαιτολόγο – διατροφολόγο, που θα δημιουργήσει το κατάλληλο πρόγραμμα για σένα.

Extra tip: Κράτησε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, δηλαδή τα τρόφιμα που καταναλώνεις στα γεύματά σου! Θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη εικόνα της ποσότητας των τροφίμων που καταναλώνεις.

3. Ποιότητα

Ας εξηγήσουμε την έννοια της ποιότητας με ένα παράδειγμα. Έστω ότι χρειάζεσαι περίπου 2000 θερμίδες την ημέρα. Η μία επιλογή είναι να καταναλώσεις τυρόπιτα, burger και πιτόγυρο. Η άλλη επιλογή είναι να καταναλώσεις ψωμί με τυρί, avocado και ντοματίνια, σταφύλι και αμύγδαλα, μπριάμ, φέτα και παξιμάδια, γιαούρτι και ροδάκινο, ντοματοσαλάτα με αυγό βραστό, ανθότυρο και παξιμάδια. Σε κάθε περίπτωση, τις ίδιες θερμίδες θα καταναλώσεις αυτό που αλλάζει είναι η ποιότητα της διατροφής. Σημασία, λοιπόν, έχει η προέλευση των θερμίδων και όχι μόνο η ποσότητα των θερμίδων καθημερινά.

Πώς βελτιώνεις την ποιότητα της διατροφής σου;

  • Επιλέγεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Επιλέγεις τους ξηρούς καρπούς ως σνακ.
  • Αντικαθιστάς το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ) με ψάρια και θαλασσινά.
  • Αυξάνεις τα φυτικά τρόφιμα έναντι των ζωικών.
  • Βάζεις περισσότερα όσπρια στα γεύματά σου.
  • Επιλέγεις πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος.

4. Ποικιλία

Σκέψου τι θα γινόταν αν κατανάλωνες μόνο 20 τρόφιμα για το υπόλοιπο της ζωής σου; Μάλλον θα ήταν κάπως βαρετό! Χρειαζόμαστε την ποικιλία στις διατροφικές μας επιλογές αφενός γιατί το κάθε τρόφιμο, ακόμη και στην ίδια ομάδα τροφίμων να βρίσκεται, έχει να μας δώσει πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και αφετέρου γιατί θα ήταν εξαντλητικά βαρετό να τρώγαμε τα ίδια και τα ίδια. Το φαγητό δεν καλύπτει μόνο τη βιολογική μας πείνα αλλά και τις αισθήσεις μας. Πρέπει να προσλαμβάνουμε ποικιλία από χρώματα, υφές, γεύσεις, μυρωδιές. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται ούτε αποκλείεται από τη διατροφή μας, γιατί αυτή ακριβώς η στέρηση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη επιθυμία για αυτό το τρόφιμο!

 

Extra tip: Ιδιαίτερα σημασία πρέπει να δίνεις στην ποικιλία των φυτικών τροφίμων, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων κτλ, γιατί αυτά αποτελούν τροφή για την εντερική μικροχλωρίδα σου! Μια μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση 30 διαφορετικών φυτικών τροφίμων την εβδομάδα βοηθά στην ποικιλότητα των εντερικών βακτηρίων και κατ’ επέκταση σε μια υγιή εντερική λειτουργία!

Συνοψίζοντας, η οργάνωση της διατροφικής καθημερινότητας απαιτεί έξυπνους και σωστούς χειρισμούς. Όλα είναι εφικτά αρκεί να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή. Σε καμία περίπτωση μην υποκύψεις σε ελκυστικούς τίτλους άρθρων και δημοσιεύσεων όπως «Χάσε γρήγορα τα κιλά των διακοπών σε μια εβδομάδα!». Το πιο πιθανό είναι να αποδιοργανώσουν ακόμη περισσότερο την διατροφική σου καθημερινότητα. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι μια εξατομικευμένη καθοδήγηση καλό θα είναι να απευθυνθείς σε έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο – διατροφολόγο, που θα σε ακούσει και θα σου δώσεις τις κατάλληλες οδηγίες για να φτάσεις το στόχο σου!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nutri-me

Σχετικά άρθρα

αδηφαγική διαταραχή

Αδηφαγική διαταραχή και θεραπεία

H Αδηφαγική διαταραχή ή αλλιώς διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας είναι μια ψυχική διαταραχή πρόσληψης τροφής επισήμως αναγνωρισμένη από το 2013. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυξημένης κατανάλωσης φαγητού με

Περισσότερα »
ozempic

Ozempic και αδυνάτισμα

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που σε συνδυασμό με την διατροφή και την άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

Περισσότερα »
Νευρική Βουλιμία

Νευρική Βουλιμία, η πιο αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής

Η Ψυχογενής ή αλλιώς Νευρική Βουλιμία είναι μια ψυχική διαταραχή που συγκαταλέγεται επίσημα στις Διατροφικές Διαταραχές από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια και

Περισσότερα »
Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές και θεραπεία

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι ψυχικές παθήσεις στις οποίες το φαγητό χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου των συναισθημάτων ή άλλων καταστάσεων.

Ανάλογα την μορφή τους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία και η θεραπεία τους προϋποθέτει ειδικά εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Υγείας.

Περισσότερα »