Σακχαρώδης διαβήτης - Nutri Me - Νέο Ψυχικό
130
page-template-default,page,page-id-130,page-child,parent-pageid-113,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-8,elementor-page elementor-page-130

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υψηλό σάκχαρο). Πολύ συχνά οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβες στην καρδιά, τα αγγεία, τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα.

 

Ο πιο κοινός τύπος σακχαρώδη διαβήτη είναι ο τύπου 2, εμφανίζεται στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, πιο συχνά εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους και χαρακτηρίζεται από παραγωγή λίγης ή καθόλου ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί γιατί είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Όμως, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούμε να τον προλάβουμε με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

 

 

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη συχνά μπερδεύονται με όλες τις διατροφικές οδηγίες αλλά και με τους μύθους γύρω από τη διατροφή. Η διατροφή ενός διαβητικού ατόμου περιλαμβάνει:

-την κατανάλωση όλων των βασικών ομάδων τροφίμων 

-έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά

-συχνή κατανάλωση οσπρίων

-σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως από ολικής άλεσης προϊόντα

-την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεϊνών

 

 

Η απώλεια βάρους είναι ευεργετική, έστω 5-10% του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα όταν αυτή επιτυγχάνεται με την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση και αύξηση της σωματικής άσκησης. 

Μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο και να πετύχουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Αν είσαι σε προδιαβητικό στάδιο ή έχεις διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη, επικοινώνησε μαζί μου και προγραμμάτισε το ραντεβού σου. 

διαβήτης