Σακχαρώδης διαβήτης - Nutri Me - Νέο Ψυχικό
130
page-template-default,page,page-id-130,page-child,parent-pageid-113,bridge-core-3.1.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-8,elementor-page elementor-page-130

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σακχάρου). Πολύ συχνά οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβες στην καρδιά, τα αγγεία, τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα. Ο πιο κοινός τύπος σακχαρώδη διαβήτη είναι ο τύπου 2, εμφανίζεται στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, πιο συχνά εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους και χαρακτηρίζεται από παραγωγή λίγης ή καθόλου ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται.

Παρ’ ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί, υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι τους οποίους μπορούμε να επιδράσουμε για να προλάβουμε τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ακόμη, με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ζωής ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να ρυθμιστεί και οι επιπλοκές του να προληφθούν.

Η διάγνωση με σακχαρώδη διαβήτη συχνά συνοδεύεται με ακραίες διατροφικές πρακτικές και μύθους γύρω από τη διατροφή που διαιωνίζονται. Η διατροφική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των βασικών ομάδων τροφίμων με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους σύνθετους υδατάνθρακες αλλά και την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεϊνών. Η απώλεια βάρους είναι ευεργετική, έστω 5-10% του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα όταν αυτή επιτυγχάνεται με την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση και αύξηση της σωματικής άσκησης.

Μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο και να πετύχουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.