Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως υιοθετούν μια vegan ή vegetarian διατροφή, είτε για ηθικούς είτε για περιβαλλοντικούς είτε για λόγους υγείας!
Η υιοθέτηση μιας plant – based διατροφής είναι ικανή να μειώσει κατά 76% τη χρήση των φυσικών πόρων και κατά 50% την παραγωγή των αεριών που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων εξασφαλίζει το νερό σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεδομένου ότι η κτηνοτροφία είναι ένας βασικός παράγοντας που εξαντλεί τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους.
Σε ό,τι αφορά την υγεία μας, η υιοθέτηση μιας vegan ή vegetarian διατροφής μπορεί να δράσει προστατευτικά στην εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, διάφοροι τύποι καρκίνου κα.
Η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών σε μια plant- based προσέγγιση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς παραμέτρους της ζωής μας, ωστόσο χρειάζεται να γίνεται προσεκτικά με τον κατάλληλο σχεδιασμό έτσι ώστε να είναι πλήρης και επαρκής.
Συχνές διατροφικές ελλείψεις είναι η έλλειψη σιδήρου, ασβεστίου, ωμέγα λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12 και D. Ωστόσο, με τον σωστό προγραμματισμό και τις αλλαγές που θα γίνουν μπορεί να μας υποστηρίξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μας (παιδιά, εφηβεία, εγκυμοσύνη, θηλασμός κα).
Μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε σωστά αυτή την αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα πλάνο πλήρες, χορταστικό και καθόλου βαρετό!