Πώς προκαλείται το αυξημένο ουρικό οξύ;
Τι μπορεί να προκαλέσουν τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος;
Πόσο συχνή είναι η νόσος;
Ποια είναι η σχέση τους με το μεταβολικό σύνδρομο;
Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της ινσουλινοαντίστασης και των επιπέδων του ουρικού οξέος. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ινσουλινοαντίστασης τόσο μικρότερη είναι η αποβολή του ουρικού οξέος από τους νεφρούς.
Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο ονομάζουμε ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Συγκεκριμένα, το άτομο πρέπει να συγκεντρώνει 3 ή και περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:
- κεντρικού τύπου παχυσαρκία (περιφέρεια μέσης για τους άνδρες >102cm για τις γυναίκες >88cm)
- υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (≥150mg/dl)
- χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης (<40mg/dl για τους άνδρες, <50mg/dl για τις γυναίκες)
- αρτηριακή υπέρταση (>130/85 mg Hg)
- Υψηλό σάκχαρο νηστείας (≥110mg/dl)
Δεδομένα μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης στις ΗΠΑ μας έδειξαν ότι το 62,8% των ατόμων με ουρική αρθρίτιδα είχε μεταβολικό σύνδρομο, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό του μεταβολικού συνδρόμου σε άτομα χωρίς ουρική αρθρίτιδα ήταν 25,4%. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πώς η εμφάνιση υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος και ουρικής αρθρίτιδας είναι πολύ συχνή σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το ουρικό οξύ;
Οι πουρίνες είναι οργανικές ενώσεις που βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα καθώς είναι συστατικό για τη δημιουργία του DNA. Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα με υψηλή, μέτρια και χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Γιατί μας ενδιαφέρουν οι πουρίνες; Γιατί όπως είδαμε και νωρίτερα όταν οι πουρίνες διασπώνται στον οργανισμό παράγεται το ουρικό οξύ. Έτσι, προκύπτει η θεωρία ότι για να μειωθούν τα επίπεδα του ουρικού οξέος πρέπει να μειωθει η πρόσληψη τροφίμων υψηλών σε πουρίνες. Όμως, αυτό δεν ισχύει ακριβώς!
Σύμφωνα με τη μελέτη NHANES III, παρατηρήθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών συνδέεται με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, ενώ αντίθετα η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος. Μια άλλη μελέτη, η Health Professionals Follow-Up Study, έδειξε ότι η κατανάλωση λαχανικών υψηλών σε πουρίνες δεν επηρέασε τα επίπεδα ουρικού και την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας. Αντιστοίχως, καμία συσχέτιση δεν φάνηκε να έχουν τα επίπεδα ουρικού οξέος με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μπύρας σε σχέση με την κατανάλωση κρασιού ή άλλου ποτού παρατηρήθηκε ότι εμφάνισε τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση.
Έχω υψηλό ουρικό οξύ, τι να κάνω;
Βιβλιογραφία
Mats Dehlin et al. Global epidemiology of gout: prevalence, incidence, treatment patterns and risk factors. Nat Rev Rheumatol. 2020 Jul;16(7):380-390.
Michael Chen-Xu et al. Contemporary Prevalence of Gout and Hyperuricemia in the United States and Decadal Trends: The National Health and Nutrition Examination Survey, 2007-2016. Arthritis Rheumatol. 2019 Jun;71(6):991-999.
Hyon K Choi. A prescription for lifestyle change in patients with hyperuricemia and gout. Curr Opin Rheumatol. 2010 Mar;22(2):165-72.
Hyon K Choi et al. Prevalence of the metabolic syndrome in patients with gout: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arthritis Rheum. 2007 Feb 15;57(1):109-15.



